Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ζήτησε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Πάγωσαν οι βουλευτές της επιτροπής όταν άκουσαν τον επικεφαλής του ΔΝΤ να τονίζει ότι θα πρέπει τα ημερομίσθια να είναι ανάλογα με την παραγωγικότητα και θα πρέπει να εξομαλυνθούν με τις άλλες χώρες.

«Όταν αυξάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και τα ημερομίσθια, κάτι που συνέβη την τελευταία πενταετία, και υπάρχει διαφορά σε σχέση με άλλες χώρες αυτά θα πρέπει να εξομαλυνθούν»

Όλα αυτά ο Ντομινίκ Στρος – Καν τα είπε ενώ γνωρίζει πως έχουν γίνει ήδη μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.... 



"Δεν είμαστε εμπορική τράπεζα"
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εφ‘ όσον η χώρα μας εφαρμόσει αυστηρά το μνημόνιο δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής.

«Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Δεν είμαστε εμπορική τράπεζα, δεν έχουμε πελάτες, εμείς είμαστε εδώ γιατί μας το ζητήσατε. Μπορεί να σφάλαμε στο παρελθόν, αλλά όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε συνεργασία με την Ε.Ε. καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια».

Συστάσεις στην ΝΔ
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του για την αντι -μνημονική στάση της ΝΔ σχολιάζοντας ακόμα και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. «Η στάση της ΝΔ ήταν μια πολιτική επιλογή την οποία δεν επικροτώ ούτε την επικρίνω και δεν θα παρέμβω. Δεν ξέρω ποιες θα ήταν οι εναλλακτικές λύσεις γιατί ήσασταν με την πλάτη στον τοίχο. Αν το πρόγραμμα πετύχει αυτό θα το κρίνει ο λαός. Συμφωνώ ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά δεν ξέρω τις λύσεις που προτείνει η ΝΔ.»



"Ήσασταν στο χείλος του γκρεμού"

«Χωρίς το μνημόνιο θα ήσασταν στο χείλος του γκρεμού» είπε χαρακτηριστικά ο Ντομινίκ Στρος – Καν και τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. «Δεν είναι μυστικό. Από την πρώτη στιγμή τάχθηκα υπέρ της επιμήκυνσης. Γιατί αλλιώς δεν υπάρχει νόημα να προσπαθείς να σώσεις την χώρα.»

"Πιστεύω πως θα σας φτάσουν τα 110 δις" 

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν δεσμεύτηκε για το αν θα φτάσει το ποσό των 110 δις ευρώ. «Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα προβλέπουμε, τότε το ποσό των 110 δις θα είναι αρκετό. Το 2001 θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων ωστόσο στο τέλος της επόμενης χρονιάς, αρχές 2012 θα αποκατασταθεί η ανάπτυξη»

Αν ήμουν Έλληνας μπορεί να έβγαινα στους δρόμους 
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις που αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έξω από την βουλή.
«Παρατηρώ διαδηλωτές και διαμαρτυρίες, αν ήμουν Έλληνας δεν αποκλείεται να ήμουν και εγώ στους δρόμου, αλλά ο καθένας πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο του πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Οι πολύ πλούσιοι θα πρέπει να συνεισφέρουν …

Αμέσως μετά ο επικεφαλής του ΔΝΤ συναντήθηκε στην βουλή με τον Πρόεδρο της ΝΔ αλλά και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με τις δύο αυτές συναντήσεις ο Ντομινίκ Στρος - Καν ολοκλήρωσε την επίσκεψη "εξπρές" στην χώρα μας καθώς το αυριανό του πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω του δύσκολου προγράμματος που έχει, και θα αναχωρήσει από το Ελευθέριος Βενιζέλος αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: